Gina Tricot

Viegas lösningar installeras i häftigt huvudkontor

Gert Wingårdh är en av Sveriges internationellt mest kända arkitekter, och hans firma har bland annat ritat House of Sweden i Washington, Clarion Hotel Sign i Stockholm samt Sveriges ambassad i Berlin. Nu har Wingårdh ritat klädföretaget Gina Tricots nya huvudkontor i den svenska textilstaden Borås. Byggnaden, som blir ett landmärke som syns på långt håll, krävde de bästa tänkbara rör- och fixturlösningarna. Valet föll därför på Viega.

Klädkedjans huvudkontor
– Den här byggnaden blir som en enorm reklampelare! menar Johan Gustavsson, projektledare på Installationsbolaget som sköter en stor del av montagearbetena vid bygget. Johan förklarar:
– Gina Tricot är ju en internationell klädkedja, Borås är en textilstad, byggnaden är placerad alldeles vid en genomfart, och fasaden är helt täckt i glas. Klädkedjans huvudkontor kommer faktiskt att bli helt inglasat, vilket kommer att ge ett spektakulärt och spännande intryck – men också medföra stora konstruktionsmässiga utmaningar. – Ja, fortsätter Johan Gustavsson, det mesta är helt bärande. Vi kan inte bara borra ett hål här eller där. Allt ligger så på marginalen; inga pelare, bara lättväggar. Med andra ord behövdes alltså konstruktionselement av hög kvalitet, och hantverkare som visste vad de gjorde. Och för Installationsbolaget föll valet av rör samt fixturer och spolcisterner till toaletter genast på Viega: – Installationsbolaget väljer alltid Viega, svarar Johan. Dels beror det på en snabb och serviceinriktad grossist som vi samarbetar med, dels är grabbarna väldigt nöjda med delarna. Rördelarna styr och passar på ett annat sätt, helt enkelt. Johan menar att Installationsbolaget har testat många andra fabrikat, men det var Viegas produkter som visade sig passa de anställda montörerna bäst. – Ja, på det sättet är de helt ”outstanding”, menar Johan Gustavsson.

Steptec
Byggnadens avsaknad av egentliga ytterväggar medförde också en betydande utmaning för toalett- och badrumsinstallationerna. Väggmonterade toaletter monteras ju vanligen mot ytterväggar i betong, för att tåla ett nedåtriktat tryck på 400 kg. I Gina Tricot-huset fick Installationsbolaget däremot sätta upp toaletterna mot betydligt tunnare innerväggar i trä. Det har emellertid Viega löst genom Steptec-systemet, med ett komplett system av skenor och monteringssats för väggupphängda toaletter. Väggens utformning, placering, hållfasthet och material blir genom Viega Steptec helt enkelt mer oväsentliga aspekter av monteringsarbetet.

Produkter:
Prestabo för värme och Steptec för wc-installationer.

Fakta om bygget 

Objekt Gina Tricot
Ort Boras, Sverige
År 2021
Objekttyp Nybyggnation
Arkitekt Gert Wingårdh
Tillbaka