Den vackra fasaden med stora färgglada glaspartier är inbjudande och tänkt att verka avledande och lugnande för barnen redan innan de kommer in i sjukhuset. Barn och familjer som legat inlagda har genom intervjuer varit med och påverkat utformningen. Deras åsikter är en viktig del i utformningen av det nya barnsjukhuset. Utgångspunkten har varit barnen genom hela projektet med ett tydligt mål, att skapa trygghet och glädje mitt i det jobbiga. När de går härifrån ska de ha känslan med sig att de vill komma tillbaka igen.
”Barnen med sina familjer står i fokus i det nya barnsjukhuset. Första mötet med vården har lyfts fram särskilt, där lekterapi, skola och bibliotek avdramatiserar mötet redan i entrén. Vår avsikt har varit att föra sjukhuset så nära vardagen som möjligt, här finns möjlighet till lek, hemlagad mat och för båda föräldrarna att övernatta tillsammans med barnet.”
Krister Nilsson, huvudansvarig arkitekt
Med den 33.000 kvadratmeter stora till- och utbyggnaden får Göteborg ett av världens mest framstående barn- och ungdomssjukhus inom högspecialiserad barnsjukvård, klinisk forskning och utbildning. I byggnaden finns lokaler för rehabilitering, operation, intensivvård, vårdavdelningar samt administration. Allt under samma tak i den 8 våningar höga byggnaden. Vårdavdelningarna erbjuder en väsentligt förbättrad miljö för patienter, närstående och personal både när det kommer till senaste tekniken och trivsel.
”Ett barnsjukhus av den här storleken byggs ungefär vart hundrade år och då ska man ta tillfället i akt att bygga världens bästa barnsjukhus. Då ska alla tänkbara resurser satsas på att göra det så bra det bara kan bli.”
Cristiana Caira arkitekt på White arkitekter.
På byggområdet sjuder det av aktivitet. Viega har fått följa med Dennis Juhlin, projektledare på Installationsbolaget AB som är ansvariga för de omfattande rörinstallationerna. Totalt har cirka 6 mil rör med tillhörande presskopplingar för värme och vatten installerats. Viega är en del av projektet genom att leverera kopparsystemet Profipress och elförzinkat rörsystem Prestabo. Byggherre är Västfastigheter som tillsammans med huvudentreprenör NCC har stort fokus på att genomföra byggnationen med så lite miljöpåverkan som möjligt. Byggandet av sjukhuset har högsta miljöcertifiering, Miljöbyggnad Guldnivå. För oss på Viega känns det extra roligt att matcha de högt ställda krav som genomsyrar projektet.
På byggarbetsplatsen finns en genuin känsla och stolthet att få vara delaktig när det nya barnsjukhuset byggs. Ett fint exempel på det är snickarna Lukas och Alex som ordnade med ”Barnens Byggskola” på lekterapin och hjälpte bland annat till att snickra fågelholkar, racerbilar och bussar.
Den prunkande ljusgården på entréplan med träd, växter och inbjudande träpanel längs väggarna är en vacker miljö att vistas i. Konstnären Albin Karlsson vann med sitt konstverk ”Långsnöre” som är världens högsta bollbana. Barnen startar bollbanan med en vev i entrén och kan sedan följa bollen de cirka 5 minuterna det tar att komma hela vägen ner till markplan. Ljusgården fyller också en viktig funktion för de mest infektionskänsliga barnen som får känslan av att vistas utomhus.
Plan 1 rymmer intensivvård med 16 vårdplatser för mycket svårt sjuka barn samt operationssalar med den absolut senaste tekniken.
På plan 2-3 finns administration och personalytor samt ett stort teknikrum för att på ett driftsäkert sätt underhålla tekniken i ett av världens mest avancerade high-tech miljöer. Vårdavdelningarna är placerade på plan 4-6 där stor tyngd ligger på hemkänsla och trivsel. En stor hall vetter mot den prunkande ljusgården, här går det att finna lugn och ro för de äldre barnen och de yngre kan leka och spela spel.
Barnen vårdas i enkelrum där närstående kan övernatta. Enkelrummen ger inte bara hemkänsla utan också en chans till en stunds avskildhet för familjerna som ofta tvingas till långa vårdtider.
På barnsjukhusets tak är en helikopterplatta placerad vilket är logiskt då 7 av 10 patienter som transporteras till sjukhuset med ambulanshelikopter är barn.
Stor vikt har lagts på lokalerna som hyser fysioterapi samt arbetsterapi. Här finns en bassäng med höj- och sänkbart golv som länge funnits med på önskelistan. Att barnen får leka sig friska är en viktig del i rehabiliteringen. Någonstans ska det också finnas ett lite nallesjukhus dit barnen kan ta med sina egna nallar för vård.
Källor:
White Arkitekter
Installationsbolaget
Västfastigheter
NCC
Sahlgrenska Universitetsjukhuset