Elbe Philharmonic Hall

The complex interconnections of the interior structure of this idiosyncratic construction represented a special challenge for the pipeline installation. (Photo: Herzog & de Meuron / bloomimages)

Viega rörsystem lyckades möta utmaningarna i spektakulär prestigebyggnad

På avstånd ser det ut som ett stort, futuristiskt och högteknologiskt fartyg med segel av glas. Det arkitektoniska mästerverket heter Elbphilharmonien och är nu "förtöjd" på västra stranden i de historiska lagerkvarteren i Hamburg, Tyskland. ”Skrovet” är en fyrkantig gammal lagerbyggnad och ovanför tronar det som ser ut som ett moln av segel.  Konserthuset som byggdes under ledning av den kända byggentreprenören HOCHTIEF har redan nått kultstatus, både inom byggbranschen och bland konstkännare.

Olika användningsområden kräver flexibla lösningar

Förutom den stora konserthallen innehåller den extraordinära byggnaden också två mindre konserthallar, ett hotell med cirka 250 bäddar samt 45 bostäder. Det finns också ett stort restaurangområde med torg som är öppna för allmänheten. "För att förse de olika faciliteterna med dricksvatten och värme enligt kravspecifikationen installerade Viega mer än 10 kilometer Profipress (kopparrörsystem) med dimensioner upp till 108 mm diameter" berättarar Jens-Peter Rücker, VD för det ansvariga VVS-företaget AC Vorwald & Sohn (Hamburg). Utöver det installerades också en anläggning för destillering- och vattenmjukgörning avsett för byggnadens kylsystem där Sanpress Inox, Viegas rostfria rörsystem användes.

Byggnadens arkitektur var en utmaning vid installation av rörledningarna

Elbe Philharmonic Halls komplexa arkitektur förde med sig lika komplexa rördragningar. Tusentals gjutna delar i alla former och storlekar krävdes. Enligt Jens-Peter Rücker fick kvalitet, tillförlitlighet och de toppmoderna pressystemens flexibilitet ligga som grund för beslutet att välja Viegas installationssystem. Valet föll på kopparsystemet Profipress och det rostfria Sanpress Inox: En stor fördel är att även de största dimensionerna installeras snabbt och enkelt och med Elbe Philharmonic Halls komplexa rördragningar var presskopplingarnas täthet av extra vikt.

Utmaningen var att de olika geodetiska höjderna av rörsektionerna innebar att de vid ett centralt trycktest var tvungna att ta hänsyn till varierande tryck för i praktiskt taget alla anslutningar. Tack vare Viegas läckageindikator SC-Contur som enkelt och snabbt visar opressade kopplingar kan man åtgärda det direkt innan skadan är skedd. "Denna säkerhetsfunktion var en av anledningarna till att valet föll på Viega avslutar Jens-Peter Rücker.

Photos:

  1. Elbe Philharmonic Hall © Thies Rätzke
  2. Interior structure © Herzog & de Meuron / bloomimages
  3. Chicago Symphony Orchestra / Riccardo Muti © Todd Rosenberg Photography
Objekt Elbe Philharmonic Hall
Ort Hamburg, Tyskland
År 2016
Objekttyp Nybyggnation
Yta 125000 m2
Användningsområde Offentliga byggnader
Arkitekt Herzog & de Meuron, Basel, Switzerland
Planering Hochtief AG, Essen, Germany
Installation A.C. Vorwald & Sohn GmbH, Hamburg, Germany (among others)
Tillbaka