Bergvärme på Elin Wägners gata

Fakta

Objekt Bostadsrättsföreningen Elin Wagners gata
Ort Stockholm, Sweden, Sverige
År 2019
Objekttyp Referenser
Användningsområde Värmeinstallation
Installation Södertälje rörteknik AB

Fullständig beskrivning

Ca 18 hål på 400 m djup.

Södertälje rörteknik väljer Viega Megapress, pressdelar för tjockväggiga stålrör samt elförzinkad, Prestabo i sin senaste installation av bergvärmepumpar när bostadsrättsföreningen Elin Wägners gata installerar ny bergvärmepumpsanläggning.

Vi på Viega fick hänga med installatörerna på Södertälje Rörteknik under en dag för att se hur en installation av en värmeanläggning går till.

Värmeanläggning med 5 stycken bergvärmepumpar

Uppdraget för dagen gällde installation av fem stycken bergvärmepumpar på 90 kilowatt vardera med syfte att värma upp de 209 lägenheterna i bostadsrättsföreningen. Styrelsen valde bergvärme som uppvärmningssätt när värmeanläggningen skulle förnyas. Det blir en hel del rör och presskopplingar som ska dras om, förnyas och pressas. Det har också borrats cirka 18 hål på 400 meters djup. I det här projektet valdes Viega Megapress påstickningsdel på befintliga rör samt elförzinkade Prestabodelar i måttet 42 mm ner till själva värmepumpen.

Megapress kortar installationstiden med upp till 80%

Vi är ensamma på marknaden med pressdelar för tjockväggiga stålrör, Megapress och fördelarna är många. Förutom att det finns mycket tid att tjäna in vid själva installationen, upp till 80% på de tjockaste delarna är systemet många gånger också smidigare. Läs mer om Megapress här. Ofta är det trånga installationsutrymmen som är svåra att komma åt och då är det skönt att ha flexibiliteten med presskopplingar. Upp till 4 tum är möjligt att pressa och pressverktyget är såpass smidigt att använda att det inte är några problem även om pressningen utförs i takhöjd.

”Vi väljer Viega för att slippa problem!”

Södertälje Rörteknik har i många år varit en trogen Viegakund och det öppnar för den givna frågan vad det är som gör att de återkommer till Viegas presskopplingar gång efter gång? Niklas, en av grundarna till företaget svarar utan att tveka “Vi väljer Viega för att slippa problem! Väljer vi kvalitet slipper vi problem med våra installationer i framtiden. Det känns tryggt för oss och för kunden att vi kan lita på att arbetet blir rätt utfört och håller i många år framöver.”

I rördimensioner upp till 2 tum visar uträkningar att man spar upp till 60% av installationstiden och intjäningen ökar ju högre dimensioner som installeras. På dimensioner upp till 4 tum kan tidsbesparingen bli upp till 80%. Intressant aspekt sett till effektivitet!  Ser man till stora installationsprojekt är det lätt att förstå att det finns mycket tid att spara och tid är ju som bekant pengar. I vissa lokaler föreligger det brandrisk och då är Megapress presskopplingar föredömligt för att undkomma heta arbeten.

Vissa kommuner tillåter idag att man pressar fjärrvärmeinstallationer istället för att löda vilket öppnar upp för nya möjligheter. Det är dock viktigt att kolla upp och ta reda på vilka bestämmelser som gäller i just din kommun.

Hitta eventuella opressade kopplingar med läckageindikator, SC-contur  

Megapress finns för gas, vatten och värme och är utrustad med Viegas välkända läckageindikator SC contur. Läckageindikatorn visar snabbt eventuella läckage till följd av opressade presskopplingar vid ett trycktest. Tillförlitligheten har visat sig vara mycket hög vilket är ovärderligt vid alla typer av installationer och något som annars kan vara svårt att upptäcka. Läs mer om fördelarna med läckageindikatorn SC-contur här.